En fazla tüketilen fast food ürünleri arasına giren hamburgerlerden bazıları ucuz olması için kullanılan katkı maddelerinden dolayı sağlığa zararlı olabiliyor. Restoranımızın işletmecisi Enes Baytar, iyi bir hamburgerin nasıl yapıldığının ve nasıl anlaşıldığının ‘püf noktalarını’ Cumhuriyet Gazetesi ile paylaştı;
UCUZ OLMASI İÇİN KULLANILAN MADDELER ZARARLI
Enes Şef, hamburgerlerde sadelik ve organik malzemelerin kullanılmasının lezzeti ön plana çıkarttığını vurguladı. Son zamanlarda ülkede fast food işletmelerinin çoğaldığını söyleyen Enes Şef, ucuz olabilmesi için içerisine katkı maddesi konulan bazı hamburgerlerin insan sağlığını etkilediğini de dile getirdi.
“SAĞLIĞA ZARARI DA ARTIYOR”
Ucuz ve pahalı hamburgerler arasındaki farkları aktaran şefimiz, “Fiyatı ucuz olan hamburgerlere tamamen sağlıksız diyemeyiz fakat içerisindeki et miktarı düşük olabiliyor ve bundan dolayı ucuz olabilir. Fiyatının ucuzlaması için yüzde 100 dana eti miktarının azaltılıp, içerisine farklı katkı maddeleri konulabiliyor. Tabii bu bizim istemediğimiz bir durum. Onun için fiyatı pahalı olan hamburgerlerimizin gramajı yüksek ve lezzeti de daha yüksek seviyede olabilir. Hamburgerlerin ucuz olanlarına ister istemez dikkat edilmesi gerekiliyor. Tabii ki ucuz hamburger kesinlikle sağlığa zararlı diyemeyiz. Ancak hamburgerleri daha ucuza satabilmek için içerisine konulan katkı maddeleri ile sağlığa zararı da artabiliyor” dedi.
“DIŞ GÖRÜNÜŞÜNDEN ANLAYABİLİRİZ”
İyi bir hamburgerin dış görünüşünden de anlaşılabileceğini belirten Enes Şef, “Dış görünüşünden aslında hamburgerin güzelliğini kolaylıkla anlayabiliriz. Hamburgerimizin güzel olabilmesi için köftenin yüzde 100 dana etinden olması gerekiyor ve ekmeğimizin ev yapımı hamburger ekmeği kıvamında olması gerekiyor. İkisi de birleşince doğal ve lezzetli hale gelebiliyor” diye aktardı.
“LEZZETLİ OLMASI İÇİN BUNLARA DİKKAT”
Bir hamburgerin lezzetli olması için yapılması gerekenleri aktaran şefimiz, “Lezzetli ve güzel bir hamburgerin yapılabilmesi için dana etinin içerisindeki karışım, dana eti ve dana yağ oranı ile hamburger ekmeğinin başarılı olması gerekir. En önemli noktası; hamburger köftesinin içerisindeki dana eti ve dana yağı miktarının yüzdelik olarak dengeli olması aslında köftenin lezzetini verir. Bizim istediğimiz oran yaklaşık yüzde 30 yağlı köftedir. Bu oran hamburger köftemizin lezzetli olmasını sağlar. Hamburger ekmeğimizin ise içerisindeki unumuz ve mayamızın kalitesi önemli bir unsur” ifadelerini kullandı.
“EKİPMAN ÇOK ÖNEMLİ”
Cumhuriyet Gazetesinde verdiği röportajda iyi bir hamburger yapımının püf noktalarına değinen Enes Şef, “Hamburgerin pişimi için kullanılacak ekipman çok önemli. Ekipmanın ısı ayarı çok iyi olması gerekiyor. Bizim tavsiye ettiğimiz ısı ayarı yaklaşık 180-200 derece arasında. Onun haricinde hamburger köftemizi çok fazla pişirip kurutmamamız gerekiyor. Etimizin içerisindeki su miktarını hissetmemiz, lezzetli hale gelebilmesi için çok fazla kurutmadan pişirmemiz gerekiyor. Onun haricinde hamburger köftesinin üzerinde kullandığımız burger peyniri de kaliteli ve lezzetli olması gerekiyor ki köfte ile uyumlu hale gelip ortaya lezzetli bir hamburger çıksın diyebiliriz” diye konuştu.
Kaynak ; https://www.cumhuriyet.com.tr/yasam/yerken-sagliginizdan-olmayin-iyi-bir-hamburger-nasil-anlasilir-1909460